Sposób przygotowania:
Zupa jarzynowa ze schabem
W garnku zagotować 0,5L wody. Osolić. Ziemniaki obrać, umyć, podzielić na małe części. Włożyć do wrzącej wody i gotować 20minut. W dużym garnku zagotować 1L wody. Marchewkę umyć, oczyścić, pokroić na plasterki. Wodę w dużym garnku osolić, włożyć marchewkę, liście laurowe, ziarenka pieprzu, schab, zagotować. Gotować na małym ogniu 15minut. Mięso wyjąć, wystudzić, pokroić w kostkę. Marchewkę wyjąć, osączyć, wywar zachować. Cebule obrać, umyć, drobno posiekać. Kapustę oczyścić, poszatkować. W dużym garnku rozpuścić masło, podsmażyć cebulę i kapustę. Zalać wywarem z marchewki, zagotować. Włożyć marchewkę, ziemniaki, schab, groszek i kroótko gotować. Podawać od razu po przygotowaniu.