Sposób przygotowania:
Kapuśniak z czosnkiem niedźwiedzim
Ziemniaki obrać i opłukać, pokroić w kostkę, kapustę białą obrać z wierzchnich liści i wykroić głębie, pokroić w grubszą kostkę. Ziemniaki zalać wodą w garnku, dodać jarzyny i liście laurowe, ziele angielskie, posolić lekko i gotować na wolnym ogniu.
Po chwili dołożyć pokrojoną w grubszą kostkę białą kapustę. Gotować 1 0 minut i wlać soku z ogórków małosolnych, gotować całość do miękkości składników.
Czosnek niedźwiedzi opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć w wirówce do sałaty, pokroić drobno i dodać do gotującej zupy zagotować 3 minuty i zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką.
Przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Po chwili dołożyć pokrojoną w grubszą kostkę białą kapustę. Gotować 1 0 minut i wlać soku z ogórków małosolnych, gotować całość do miękkości składników.
Czosnek niedźwiedzi opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć w wirówce do sałaty, pokroić drobno i dodać do gotującej zupy zagotować 3 minuty i zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką.
Przyprawić do smaku pieprzem i solą.