IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Zupa kalafiorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Delikatna i aromatyczna zupa nie tylko sezonowa

Zupa kalafiorowa

Składniki:

Zupa kalafiorowa

 

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 600 ml wody
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 10 dkg korzenia selera
  • 1 duży ziemniak
  • 30 dkg surowego kalafiora
  • 1 kostka rosołowa Bulion Cielęcy
  • 1/4 łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa
Skrzydełka zalewamy w garnku zimną wodą i włączamy pod garnkiem bardzo mały gaz. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy woda ze skrzydełkami się zagotuje, dodajemy starte jarzyny i przyprawy. Gdy zawrze - dodajemy pokrojonego w kostkę (o boku ok. 1 cm) ziemniaka.
Kalafiora moczymy przez 10 minut w zimnej, osolonej wodzie. Wyjmujemy, dzielimy na różyczki. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy kalafiora i gotujemy wszystko razem około 5 minut (kalafior ma być jędrny).
Zupę rozlewamy do 2 talerzy - można udekorować ją kleksem śmietany.
Smacznego!