zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2404]

Zupa kalafiorowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Zupa kalafiorowa..................

Zupa kalafiorowa

Składniki:

Zupa kalafiorowa

 

  • 1 średni kalafior
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • 500 g kości z karkówki
  • 500 g ziemniaków
  • natka pietruszki
  • natka selera
  • 150 ml słodkiej śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • świeży posiekany koperek
  • sól
  • pieprz
  • maggi
  • 3 l wody

 

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa
Kości umyć, włożyć do garnka zalać zimną wodą i gotować prawie do miękkości zdejmując burzyny.
Ziemniaki i warzywa korzenne obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do wywaru.
Gdy będą prawie miękkie dodać posiekane zielone warzywa oprócz koperku i gotować około 10-15 minut.
Na koniec dodać podzielonego na różyczki kalafiora.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi.
Gdy kalafior będzie miękki zagęścić zupę śmietaną rozrobioną z mąką.
Zagotować.
Nalać zupę na talerze i posypać świeżym koperkiem.

Tagi:

kalafior