KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Zupa kalafiorowa wg KarolinaS

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa kalafiorowa najlepsza na lato, zastąpi niejeden dwudaniowy obiad bardzo sycąca i z prawdziwym bukietem witamin :) Polecam

Zupa kalafiorowa wg KarolinaS

Składniki:

Zupa kalafiorowa wg KarolinaS

 

  • 1 kalafior
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • porcja rosołowa (lub inne mięso do przygotowania wywaru)
  • 1 pietruszka
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 2 litry wody
  • śmietanka 18%
  • sól pieprz do smaku
  • koperek

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa wg KarolinaS
Z dwóch litrów wody przygotowujemy wywar na mięsie. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy- jeden czy dwa , do smaku. Wywar gotujemy około 15-20 minut. Kalafiora dzielimy na części, czyli tzw. różyczki. Moczymy je w słonej wodzie- woda musi przykrywać wszystkie warzywa. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do mięsnego wywaru. Wrzucamy też uprzednio przygotowane różyczki kalafiora. Całość gotujemy aż mięso i warzywa staną się miękkie. Zupę zabielamy 18% śmietanką (osobiście staram się nie stosować tzw. zasmażki do zup). Doprawiamy solą i pieprzem oraz przyozdabiamy koperkiem. Smacznego!