Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Zupa kalafiorowa z czerwoną soczewicą i kalarepką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna i pożywna zupa przygotowana na wywarze drobiowym, pełna zdrowych warzyw. Idealna na jesienne dni.

Zupa kalafiorowa z czerwoną soczewicą i kalarepką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa kalafiorowa z czerwoną soczewicą i kalarepką

 

  • 1 kg ćwiartek z kurczaka
  • 1 świeży kalafior
  • 160 gram selera
  • 200 gram marchewki
  • 120 gram pietruszki
  • 400 gram ziemniaków
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 kalarepki
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 pęczek koperku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa z czerwoną soczewicą i kalarepką
Mięso wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy z dodatkiem soli, liści laurowych oraz ziela angielskiego przez około 45 minut. Następnie wyjmujemy mięso z wywaru.

Selera i ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę oraz marchewkę kroimy w półplasterki. Dodajemy warzywa do wywaru i gotujemy 5 minut.

Soczewicę płuczemy na sicie i wrzucamy do garnka razem z kalarepką pokrojoną w kostkę. Gotujemy 5 minut.

Dodajemy oczyszczonego i podzielonego na różyczki kalafiora. Gotujemy 10 minut.

Dodajemy posiekany koperek oraz przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku pieprzem.
Zupa kalafiorowa z czerwoną soczewicą i kalarepką
Mięso wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy z dodatkiem soli, liści laurowych oraz ziela angielskiego przez około 45 minut.
Zupa kalafiorowa z czerwoną soczewicą i kalarepką
Selera i ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę oraz marchewkę kroimy w półplasterki.
Zupa kalafiorowa z czerwoną soczewicą i kalarepką
Soczewicę płuczemy na sicie i wrzucamy do garnka.
Zupa kalafiorowa z czerwoną soczewicą i kalarepką
Kalarepkę kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na różyczki.