Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa kalafiorowa z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Taką zupę podawać z ziemniakami, groszkiem ptysiowym lub grzankami

Zupa kalafiorowa z serem

Składniki:

Zupa kalafiorowa z serem

 

  • 1 kalafior,
  • 1 l bulionu drobiowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 0,5 szklanki śmietanki,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki utartego sera żółtego,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • przyprawa maggi,
  • sól,
  • pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa z serem
Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Następnie włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować około 10 minut, odcedzić. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, wymieszać z bulionem i gotować kilka minut. Żółtka wymieszać ze śmietanę i serem, połączyć z gorącym bulionem, włożyć ugotowany kalafior, podgrzać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi, posypać natką pietruszki.