Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa kalarepkowo-cukiniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lekka zupka z podsmażonymi warzywami, z dodatkiem tartej cukinii i kalarepki. Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna:)

Zupa kalarepkowo-cukiniowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa kalarepkowo-cukiniowa

 

  • 2 małe kalarepki
  • 1 mała cukinia
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 80 g pora
  • 50 g selera korzeniowego
  • olej do smażenia
  • 2,5 l wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 40 dkg ziemniaków
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawa uniwersalna - wg uznnia

Sposób przygotowania:

Zupa kalarepkowo-cukiniowa
Kalarepki i cukinię obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jak pestki cukinii są twarde, to je najpierw usunąć. Marchewki i pietruszkę obrać,pokroić w półplasterki. Seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Por oczyścić, drobno pokroić. W garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić do niego marchewki, pietruszkę, seler i por. Warzywa podsmażać kilka minut, co jakiś czas mieszając. Do warzyw wlać wodę, dodać trochę soli i pieprzu, zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać do zupy. Gotować kolejne 10 minut. Do zupy dodać kalarepkę, cukinię i koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Zupa kalarepkowo-cukiniowa
Oczyszczone i pokrojone marchewki pietruszka seler i por.
Zupa kalarepkowo-cukiniowa
Przygotowane warzywa podsmażane na rozgrzanym oleju.
Zupa kalarepkowo-cukiniowa
Obrane umyte i pokrojone w niezbyt dużą kostkę ziemniaki.
Zupa kalarepkowo-cukiniowa
Tarta cukinia kalarepka i koncentrat pomidorowy dodane do zupy.