Sposób przygotowania:
Zupa kalarepkowo-cukiniowa
Kalarepki i cukinię obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jak pestki cukinii są twarde, to je najpierw usunąć. Marchewki i pietruszkę obrać,pokroić w półplasterki. Seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Por oczyścić, drobno pokroić. W garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić do niego marchewki, pietruszkę, seler i por. Warzywa podsmażać kilka minut, co jakiś czas mieszając. Do warzyw wlać wodę, dodać trochę soli i pieprzu, zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać do zupy. Gotować kolejne 10 minut. Do zupy dodać kalarepkę, cukinię i koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.