Sposób przygotowania:
Zupa kalarepkowa z pulpecikami :
Obrać kalarepki, ziemniaka i marchew. Ziemniaka i 1,5 kalarepki zetrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) do garnka .Marchew pokroić w plasterki, a 0,5 kalarepki w słupki i dodać do utartych jarzyn . Zalać wodą .Dodać trochę przyprawy do zup ( lub całą Bulionetkę ) i gotować 30 minut . Mięso mielone zmieszać z natka pietruszki , szczyptą pieprzu i soli .Uformować ok. 20 kulek wielkości orzecha . Wrzucić na gotująca się zupę . Gotować 15 minut. Wsypać koper . Wymieszać. Doprawić do smaki pieprzem , przyprawą do zup . Na talerzach dolewać śmietankę tyle ile kto lubi – lub wlać ok. ½ szklanki śmietanki do zupy , zamieszać i taka rozlewać na talerze .
msewka