Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zupa kalarepkowa z pulpecikami :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Delikatna , pożywna zupa .Bardzo lubiana przez dzieci.

Zupa kalarepkowa z pulpecikami :

Składniki:

Zupa kalarepkowa z pulpecikami :

 

  • 2 duże kalarepki ( po utarciu na tarce 1,5 kalarepki powinno wypełniać objętość szklanki – mniej więcej )
  • 1 ziemniak ( wielkości 1 kalarepki )
  • 4 łyżki pokrojonego koperku
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 30 dag mielonego z indyka ( może być również inne mielone , ale to moim zdaniem jest najlepsze )
  • przyprawa do zup ( maggi, Vegeta , Jarzynka – ja użyłam 1 Bulionetkę drobiową Knorra )
  • pieprz mielony
  • szczypta soli
  • 4 szklanki wody
  • śmietana słodka ( tak po 2-3 łyżki na porcję wg upodobania )

 

Sposób przygotowania:

Zupa kalarepkowa z pulpecikami :
Obrać kalarepki, ziemniaka i marchew. Ziemniaka i 1,5 kalarepki zetrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) do garnka .Marchew pokroić w plasterki, a 0,5 kalarepki w słupki i dodać do utartych jarzyn . Zalać wodą .Dodać trochę przyprawy do zup ( lub całą Bulionetkę ) i gotować 30 minut . Mięso mielone zmieszać z natka pietruszki , szczyptą pieprzu i soli .Uformować ok. 20 kulek wielkości orzecha . Wrzucić na gotująca się zupę . Gotować 15 minut. Wsypać koper . Wymieszać. Doprawić do smaki pieprzem , przyprawą do zup . Na talerzach dolewać śmietankę tyle ile kto lubi – lub wlać ok. ½ szklanki śmietanki do zupy , zamieszać i taka rozlewać na talerze .