Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa kapuściana z ryżem na pomidorowo

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupa pomidorowa z młodą kapustą i białym ryżem. Gotowana na nogach kurczaka.

Zupa kapuściana z ryżem na pomidorowo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa kapuściana z ryżem na pomidorowo

 

  • nogi z kurczaka - 2 duże,
  • kapusta młoda - 1/2 dużej główki,
  • cebula - duża,
  • papryka,
  • ryż biały - szklanka,
  • marchewka młoda - 4-5 sztuk,
  • korzeń pietruszki - 2 sztuki,
  • korzeń selera - wielkosci pietruszki,
  • seler naciowy - 2 łodygi,
  • czosnek - 2-3 ząbki,
  • przecier pomidorowy - kilka łyżek do smaku - u mnie 3 lekko kopiaste łyżki,
  • liść laurowy - 2,
  • vegeta,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Zupa kapuściana z ryżem na pomidorowo
Aby przygotować zupę kapuścianą z ry zem na  pomidorowonależy: Mięso dokładnie umyć i zalać zimną wodą, przyprawić vegetą i solą, zagotować i zebrać szum. Gotować przez 10 minut, po czym dodać drobno pokrojoną cebulę, paprykę, marchewkę, pietruszkę, korzeń selera i poszatkowaną kapustę, Gotować na małym ogniu przez ok.10 minut, dodać pokrojony drobno seler naciowy, przepłukany ryz oraz przecier pomidorowy, liście laurowe, pieprz oraz sól. W razie koniecznosci dolać więcej wody. Gotować do miękkości wszystkich składników. Pod koniec gotowania dodać drobno pokrojony czosnek i przyprawić ostatecznie do smaku. Porcje w półmisku posypać natką pietruszki.
Zupa kapuściana z ryżem na pomidorowo
Etap 1
Zupa kapuściana z ryżem na pomidorowo
Etap 2
Zupa kapuściana z ryżem na pomidorowo
Etap 3
Zupa kapuściana z ryżem na pomidorowo
Etap 4