Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 178]

Zupa katalońska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa idealna na tę porę roku - rozgrzewająca, syta i pożywna. Zupa gulaszowa z wołowiną, ziemniakami, marchewką oraz pomidorami.

Zupa katalońska Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa katalońska

 

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 4 ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 1 op. krojonych pomidorów w puszce
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 1,5 litra bulionu (może być z kostki)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ketchupu łagodnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa katalońska
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smażyć na złotobrązowy kolor, mieszając, aby mięso usmażyło się równomiernie.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Warzywa obrać i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, a marchewki w półplasterki.

Usmażone mięso wyjąć na talerz i przyprawić pieprzem oraz solą. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

Do zeszklonej cebuli dodać pomidory w puszce oraz pokrojone ziemniaki i marchewki. Chwilę podsmażać, a następnie zalać bulionem.

Dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować przez ok. pół godziny. Po tym czasie, wlać sok pomidorowy, dodać ketchup i przyprawić papryką słodką, papryką ostrą, solą oraz pieprzem.

Gotować jeszcze przez ok. 10 minut.  
Zupa katalońska
Zupa katalońska w garnku podczas gotowania