Sposób przygotowania:
Zupa Eli z ciecierzycy
Ciecierzycę zalać wodą i pozostawić na co najmniej cztery godziny. Namoczoną ciecierzycę odlać na sicie i przepłukać wodą. Przepłukaną ciecierzycę włożyć do dużego garnka,dodać porcję rosołową,ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalać wodą,posolić i gotować aż ciecierzyca będzie prawie miękka. Marchewki,pietruszkę i seler obrać ze skóry,umyć,pokroić w małą kostkę i dodać do zupy. Pomidory pokroić i też dodać do zupy razem z zalewą. Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w ćwierć krążki. Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Na patelni roztopić łyżkę margaryny,dodać pokrojoną kiełbasę,cebulę i podsmażyć na rumiano. Do prawie miękkiej ciecierzycy dodać ziemniaki i przesmażoną kiełbasę i gotować do miękkości. Wyjąć z zupy ugotowaną porcję rosołową,ostudzić ,obrać mięso i pokroić. Natkę pietruszki umyć,osuszyć i posiekać. Pokrojone mięso dodać do zupy. W rondlu roztopić dwie łyżki margaryny,dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę. Gotową zasmażkę dodać do zupy i zagotować. Zupę doprawić maggi do smaku,dodać majeranek i natkę pietruszki. Smacznego!
Nina W.
eli_555
Zupka była pyszna.