kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Zupa klopsowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną i rozgrzewającą zupę klopsową. Przepis pochodzi z mojego rodzinnego domu. Troszeczkę go zmieniłam i od siebie dodałam zielony koperek. Polecam.

Zupa klopsowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa klopsowa

Na pulpeciki :

Reszta składników :

  • 3 szklanki wody
  • 3 małe marchewki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka przyprawy do zupy
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • 5 gałązek zielonego koperku

Sposób przygotowania:

Zupa klopsowa
Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. Marchewki obieramy i myjemy, kroimy w kosteczkę i wkładamy do gotującej się wody. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Koperek myjemy i kroimy na drobno.
Do miski wkładamy mięso mielone, jajko, bułkę tartą, koperek i resztę składników. Wyrabiamy masę i formujemy małe pulpeciki.
Pokrojone ziemniaki i pulpeciki wkładamy do garnka.
Pod koniec gotowania dodajemy przyprawę do zupy, chwilę razem gotujemy. Gdy zupa jest ugotowana wlewamy śmietankę i wkładamy resztę koperku, mieszamy.
Zupa klopsowa
Pokrojoną marchewkę wkładamy do gotującej się wody.
Zupa klopsowa
Z masy mięsnej formujemy malutkie pulpeciki.
Zupa klopsowa
Do garnka wkładamy pulpeciki i pokrojone ziemniaki.
Zupa klopsowa
Koperek myjemy i kładziemy na desce, kroimy na drobno.