eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ryżowa zupa Eli z ziołami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam gęstą i pożywną zupę ryżową gotowaną na udkach z kurczaka z zieloną pietruszką i koperkiem.

Ryżowa zupa Eli z ziołami

Składniki:

Ryżowa zupa Eli z ziołami

wywar

pozostałe składniki

  • 500 g ryżu
  • 2 pęczki koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pieprz do smaku
  • maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Ryżowa zupa Eli z ziołami

przygotowanie wywaru

Ryżowa zupa Eli z ziołami
Marchewki, pietruszkę i seler obrać i opłukać.

Marchewki, pietruszkę i seler obrać i opłukać. Do dużego garnka włożyć opłukane udka, obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie.

przygotowanie wywaru cd

Ryżowa zupa Eli z ziołami
Obrane cebule przekroić na pół i przysmażyć na suchej patelni.

Cebule i czosnek obrać z łupinek. Cebule przekroić na połówki i przypiec na suchej patelni. Cebule i czosnek dodać do pozostałych składników w garnku.

Całość zalać wodą, posolić do smaku i gotować aż mięso będzie miękkie. Wyjąć udka i warzywa a wywar przecedzić przez sito.

przygotowanie zupy

Ryżowa zupa Eli z ziołami
Pokroić mięso oddzielone od kości i skóry.

Z udek oddzielić mięso od kości i skóry. Pokroić mięso w kostkę.

przygotowanie zupy cd

Ryżowa zupa Eli z ziołami
Ostudzone marchewki pokroić w drobną kostkę.

Marchewki wyjęte z wywaru ostudzić i pokroić w kostkę.

przygotowanie zupy cd

Ryżowa zupa Eli z ziołami

Natkę pietruszki i koperek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.

przygotowanie zupy cd

Ryżowa zupa Eli z ziołami

Przygotować 500 g ryżu. Ryż wsypać do wrzącego wywaru i gotować aż ryż będzie miękki.

Co jakiś czas zupę mieszać żeby się ryż nie przypalił. do gotowej zupy dodać mięso, marchewkę i zagotować.

Do gotowej zupy dodać natkę pietruszki, koperek i doprawić maggi i pieprzem do smaku.