Sposób przygotowania:
Ryżowa zupa Eli z ziołamiprzygotowanie wywaru

Marchewki, pietruszkę i seler obrać i opłukać. Do dużego garnka włożyć opłukane udka, obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie.
przygotowanie wywaru cd

Cebule i czosnek obrać z łupinek. Cebule przekroić na połówki i przypiec na suchej patelni. Cebule i czosnek dodać do pozostałych składników w garnku.
Całość zalać wodą, posolić do smaku i gotować aż mięso będzie miękkie. Wyjąć udka i warzywa a wywar przecedzić przez sito.
przygotowanie zupy

Z udek oddzielić mięso od kości i skóry. Pokroić mięso w kostkę.
przygotowanie zupy cd

Marchewki wyjęte z wywaru ostudzić i pokroić w kostkę.
przygotowanie zupy cd

Natkę pietruszki i koperek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.
przygotowanie zupy cd

Przygotować 500 g ryżu. Ryż wsypać do wrzącego wywaru i gotować aż ryż będzie miękki.
Co jakiś czas zupę mieszać żeby się ryż nie przypalił. do gotowej zupy dodać mięso, marchewkę i zagotować.
Do gotowej zupy dodać natkę pietruszki, koperek i doprawić maggi i pieprzem do smaku.
gusia1000