VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Zupa klopsowa z tartą marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczna i prosta zupa klopsowa, która zyskała pięknego koloru dzięki startej marchewce. Jedna z moich ulubionych zup.

Zupa klopsowa z tartą marchewką

Składniki:

Zupa klopsowa z tartą marchewką

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa klopsowa z tartą marchewką
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystko zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową i Vegetę. Gotujemy około 15 minut. Mięso mielone wyrabiamy w z jajkiem, bułką tartą, drobno pokrojoną cebulką, solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i wkładamy je delikatnie do zupy. Czekamy aż wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze 10 minut. Do miseczki odlewamy trochę wywaru, mieszamy z mąką i śmietaną. Dolewamy do zupy. Na końcu dodajemy ocet, doprawiamy solą i pieprzem.