Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Zupa kominkowa z żytnimi zacierkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

aromatyczna, pyszna i pożywna zupa

Zupa kominkowa z żytnimi zacierkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa kominkowa z żytnimi zacierkami

 

  • 3 garści suszonych kominków czyli lejkowców dętych
  • 1/2 - 3/4 l wywaru wołowo - jarzynowego albo samego warzywnego
  • 1 marchewka
  • 100 ml śmietany
  • świeży koperek i natka pietruszki
  • ok. 1 szkl. mąki żytniej typ 720
  • trochę gorącej wody
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Zupa kominkowa z żytnimi zacierkami
Kominki przepłukałam zimną wodą i zalałam w garnuszku ok. 1/2 l ciepłej wody, odstawiłam na kilka chwil a następnie gotowałam jakieś 15 min.. To nieduże i cienkie grzybki więc nie potrzebują dużo czasu aby zmięknąć. Odcedziłam mocny, czarny wywar i połączyłam go z rosołem. A grzybki pokroiłam w paseczki zostawiając kilka sztuk do dekoracji.

1 łyżkę mąki dodałam do śmietany i rozmieszałam z nią dokładnie a resztę wsypałam do miski. Dolałam do niej trochę gorącej wody - dolewałam po 1 łyżce, tylko tyle żeby dało się zagnieść twarde ciasto. Zagotowałam bazę zupy i rwąc palcami nieduże kawałeczki ciasta wrzucałam je na wrzątek. Dorzuciłam też pokrojoną w grubą zapałkę marchewkę. Gotowałam razem 5 min.. Zaprawiłam śmietaną, zagotowałam ponownie mieszając i doprawiłam do smaku, dodałam też pokrojone grzyby i trochę posiekanej zieleniny. Już na talerzach przybrałam listkami natki, grzybkami i krążkami marchewki żeby zupa ładnie się prezentowała bo sama w sobie jest dość bura. Smakowała nam bardzo i już rozmyślam nad tym do kogo się wprosić jesienią na zbiory lejkowców bo u mnie niestety ich nie ma.
Zupa kominkowa z żytnimi zacierkami
suszone lejkowce dęte
Zupa kominkowa z żytnimi zacierkami
Zupa kominkowa z żytnimi zacierkami