szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

zupa koperkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa rosołowa - koperkowa.Doskonała na ból głowy i zmęczenie.

zupa koperkowa

Składniki:

zupa koperkowa

 

  • 4 kości wieprzowe
  • 2 l wody
  • 6 ziarenek kolendry
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • mieszanka warzyw na zupę(marchew,seler,pietruszka korzeń)
  • kopru(ja mam świeży koper,zamrożony w pudełku po maśle)(a więc pół takiego kubełka minimum )
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • sól

 

Sposób przygotowania:

zupa koperkowa
Kości zalewamy wrzątkiem.Zrobią się białe.Zlewamy wodę i zalewamy następną wodą,płuczemy kości. Zalewamy świeżą wodą (około 2 l). Dodajemy liście laurowe,ziarna kolendry, liście laurowe oraz 2 obrane cebule.Nie siekamy cebuli,dajemy je w całości. Kości dochodzą do miękkości około 0,5 h. Gotujemy w tym czasie wywar pod przykryciem.Po tym czasie dodaję mieszankę z warzyw(pocięte,gotowe warzywa)-około szklanki.Dodaję również koper(mniej więcej 2/3 planowanej całości). Nakrywamy pokrywką garnek i gotujemy około 10 minut. Następnie przed podaniem,w szklance rozrabiamy jogurt z kilkoma łyżkami gotowej zupy.Dodajemy sos do garnka,mieszamy.Wrzucamy pozostały koper,ponownie mieszamy. Podajemy zupkę.

Tagi:

zupa