WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 737]

Zupa koperkowa z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo lekka, aromatyczna zupa. Przygotowywana ze świeżych warzyw jest bardzo wiosenna dzięki dodatkowi koperku.

Zupa koperkowa z groszkiem

Składniki:

Zupa koperkowa z groszkiem

 

Sposób przygotowania:

Zupa koperkowa z groszkiem

Mięso

Zupa koperkowa z groszkiem
Zupę gotujemy na połówce kurczaka lub kury.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kawałki i przekładamy do garnka. Dodajemy połówkę kurczaka i zalewamy wodą. Zagotowujemy i zdejmujemy szumy.

Warzywa

Zupa koperkowa z groszkiem
Warzywa kroimy w kawałki takiej samej wielkości.

Obieramy marchew i pietruszkę, kroimy i drobne kawałki. Pora kroimy w plasterki.

Zupa

Zupa koperkowa z groszkiem
Do zupy dodajemy sporo warzyw, by była gęstsza.

Do garnka dodajemy pokrojone warzywa, groszek i gotujemy, aż lekko zmiękną.Doprawiamy solą i pieprzem.

Koper

Zupa koperkowa z groszkiem
Na koniec dodajemy koperek i zabielamy śmietaną.

Gdy zupa już będzie odpowiednio ugotowana, zabielamy słodką śmietaną i dodajemy drobno posiekany koperek.


Tagi:

groszek