WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1349]

Zupa koperkowa z zacierkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna zupa koperkowa z prostych składników, które przeważnie zawsze są w domu zaciągnięta zasmażką ze słoniny.

Zupa koperkowa z zacierkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa koperkowa z zacierkami

zupa

  • ziemniaki
  • marchewka
  • mała pietruszka
  • pęczek koperku
  • kawałek słoniny ok. 100 g
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • listek laurowy

zacierki

Sposób przygotowania:

Zupa koperkowa z zacierkami

ETAP 1:

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka. Wlać ok. 1 litr wody. Włożyć listek laurowy. Dodać trochę soli i pieprzu i zagotować. Koperek posiekać i wrzucić do zupy w trakcie gotowania.

W między czasie zagnieść zacierki mieszając mąkę z solą i gorącą wodą. Zacierki skubać palcami na małe kawałki i wrzucać do zupy. Gotować zupę aż warzywa i zacierki będą miękkie.

Słoninę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Gdy się wytopi tłuszcz i zrobią się skwarki wymieszać z łyżką mąki tworząc zasmażkę.

Do zasmażki dodać kilka łyżek zupy i wymieszać a następnie przelać do garnka z zupą. Pogotować jeszcze kilkanaście minut i wyłożyć na talerze. Można na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupa koperkowa z zacierkami
Ugotowana zupa koperkowa z zacierkami w garnku