Sposób przygotowania:
Zupa koperkowa z zacierkamiETAP 1:
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka. Wlać ok. 1 litr wody. Włożyć listek laurowy. Dodać trochę soli i pieprzu i zagotować. Koperek posiekać i wrzucić do zupy w trakcie gotowania.
W między czasie zagnieść zacierki mieszając mąkę z solą i gorącą wodą. Zacierki skubać palcami na małe kawałki i wrzucać do zupy. Gotować zupę aż warzywa i zacierki będą miękkie.
Słoninę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Gdy się wytopi tłuszcz i zrobią się skwarki wymieszać z łyżką mąki tworząc zasmażkę.
Do zasmażki dodać kilka łyżek zupy i wymieszać a następnie przelać do garnka z zupą. Pogotować jeszcze kilkanaście minut i wyłożyć na talerze. Można na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.