Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Zupa koperkowa z ziemniakami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Choć za koperkiem nie przepadam, to zupę koperkową uwielbiam. I choć koperek dostępny jest cały rok, to tylko teraz, wiosną ta zupa naprawdę urzeka smakiem, polecam.

Zupa koperkowa z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa koperkowa z ziemniakami

 

  • 4 ziemniaki
  • 1,5 -2 litry domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 łyżka masła
  • 2/3 szklanki śmietany 30%
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa koperkowa z ziemniakami
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę przekładamy do garnka. Ziemniaki zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut lub do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. 
Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim posiekany koperek. Przesmażony koperek dodajemy do zupy i gotujemy 5 minut. 

Po tym czasie wlewamy śmietankę 30 %, zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 15 minut.

Zupę serwujemy gorącą posypaną świeżym koperkiem.

Smacznego.
Zupa koperkowa z ziemniakami
Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę
Zupa koperkowa z ziemniakami
Ziemniaki zalewamy bulionem i gotujemy około 15-20 minut
Zupa koperkowa z ziemniakami
Posiekany koperek przesmażamy na niewielkiej ilości masła
Zupa koperkowa z ziemniakami
Dodajemy go do zupe, zaprawiamy śmietaną, doprawiamy i serwujemy

Tagi:

zupa warzywa