BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1321]

Żurek na żeberkach, boczku wędzonym z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj podaję mój ulubiony żurek ugotowany na żeberkach wieprzowych i wędzonym boczku. Żurek z dodatkiem pysznych świeżo zebranych leśnych grzybów, które udało mi się nazbierać.

Żurek na żeberkach, boczku wędzonym z grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek na żeberkach, boczku wędzonym z grzybami

 

  • cebula 1 szt,
  • podgrzybki około 300 g,
  • kiełbasa czosnkowa 2 szt,
  • olej do smażenia 3 łyżki,
  • bulion mięsny około 2 litrów,
  • ząbki czosnku 3,
  • liście laurowe 2,
  • ziele angielskie 4 ziarenka,
  • majeranek 2 łyżki,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • ukiszony żurek 500 ml,
  • Dodatkowo ;
  • ugotowane ziemniaki,

Sposób przygotowania:

Żurek na żeberkach, boczku wędzonym z grzybami
Grzyby oczyścić pokroić w większe kawałki, a następnie podsmażyć razem z pokrojoną cebulą i pokrojoną w plasterki kiełbasą.

Całość dodać do ugotowanego wcześniej bulionu na żeberkach wieprzowych i boczku wędzonym doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, drobno pokrojone ząbki czosnku oraz przyprawy.

Gotować około 30 minut do po czym doprowadzić do wrzenia wlać żur i gotować jeszcze 10 minut.

Zdjąć z ognia.

Żurek podawać z ugotowanymi, utłuczonymi ziemniakami.
Żurek na żeberkach,boczku wędzonym z grzybami
Cebulę podsmażamy z grzybami i pokrojoną w plastry kiełbasą
Żurek na żeberkach,boczku wędzonym z grzybami
Po podsmażeniu dodajemy do wcześniej ugotowanego bulionu
Żurek na żeberkach,boczku wędzonym z grzybami
Dodajemy przyprawy ,liść laurowy ,ziele angielskie oraz majeranek
Żurek na żeberkach,boczku wędzonym z grzybami
Po zagotowaniu zalewamy żurem i gotujemy jeszcze około 10 minut