Sposób przygotowania:
Żurek na żeberkach, boczku wędzonym z grzybami
Grzyby oczyścić pokroić w większe kawałki, a następnie podsmażyć razem z pokrojoną cebulą i pokrojoną w plasterki kiełbasą.
Całość dodać do ugotowanego wcześniej bulionu na żeberkach wieprzowych i boczku wędzonym doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, drobno pokrojone ząbki czosnku oraz przyprawy.
Gotować około 30 minut do po czym doprowadzić do wrzenia wlać żur i gotować jeszcze 10 minut.
Zdjąć z ognia.
Żurek podawać z ugotowanymi, utłuczonymi ziemniakami.
Całość dodać do ugotowanego wcześniej bulionu na żeberkach wieprzowych i boczku wędzonym doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, drobno pokrojone ząbki czosnku oraz przyprawy.
Gotować około 30 minut do po czym doprowadzić do wrzenia wlać żur i gotować jeszcze 10 minut.
Zdjąć z ognia.
Żurek podawać z ugotowanymi, utłuczonymi ziemniakami.
gusia1000