Sposób przygotowania:
Świąteczna kremowa zupa mandarynkowo-dyniowa
Puree- całą dynię Hokkaido drążymy, kroimy na części i pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Blendujemy na gładko razem ze skórką. Puree dyniowe przekładamy do garnuszka, dodajemy cukier waniliowy,dolewamy mleko, podgrzewamy. Obieramy mandarynki, jedną kroimy w kostkę, z reszty wyciskamy sok. Dodajemy sok z mandarynek, masło i suszoną skórkę pomarańczową. Doprawiamy wg uznania sokiem z cytryny i w razie potrzeby-dosypujemy cukier. Gotujemy przez chwilkę, nalewamy na talerze. Dekorujemy wierzch łyżką, dwiema ukwaszonej śmietanki i posypujemy kosteczkami pokrojonej wcześniej mandarynki. Zjadamy zanim zdąży ostygnąć i...biegniemy po dokładkę!
anemon