ayrish

ayrish

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Świąteczna kremowa zupa mandarynkowo-dyniowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 240
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Odświętna, prosta zupa-krem w wigilijnym klimacie, kusząca smakiem mandarynki, pieszcząca zapachem waniliowego cukru, a przy tym lekka jak piórko przy świątecznych potrawach. Próbujcie!

Świąteczna kremowa zupa mandarynkowo-dyniowa

Składniki:

Świąteczna kremowa zupa mandarynkowo-dyniowa

 

  • puree z upieczonej dyni Hokkaido 400g
  • 4 mandarynki
  • mleko zagęszczone niesłodzone 200ml
  • 2 łyżeczki masła
  • suszona skórka pomarańczowa
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • śmietanka ukwaszona do dekoracji
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Świąteczna kremowa zupa mandarynkowo-dyniowa
Puree- całą dynię Hokkaido drążymy, kroimy na części i pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Blendujemy na gładko razem ze skórką. Puree dyniowe przekładamy do garnuszka, dodajemy cukier waniliowy,dolewamy mleko, podgrzewamy. Obieramy mandarynki, jedną kroimy w kostkę, z reszty wyciskamy sok. Dodajemy sok z mandarynek, masło i suszoną skórkę pomarańczową. Doprawiamy wg uznania sokiem z cytryny i w razie potrzeby-dosypujemy cukier. Gotujemy przez chwilkę, nalewamy na talerze. Dekorujemy wierzch łyżką, dwiema ukwaszonej śmietanki i posypujemy kosteczkami pokrojonej wcześniej mandarynki. Zjadamy zanim zdąży ostygnąć i...biegniemy po dokładkę!