MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Zupa krem grochowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa grochowa , kremowa, pachnąca boczkiem i majerankiem.

Zupa krem grochowa

Składniki:

Zupa krem grochowa

 

  • 200g łuskanego grochu połówki
  • 100g wędzonego boczki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka- korzeń
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 1łyżka oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Zupa krem grochowa
Groch - połówki opłukać, zalać wodą i zostawić na 30 minut. W garnku rozgrzać olej i wrzucić pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć przez 5 minut.Następnie dodać 1,5l wody . Dodać groch i gotować przez 30 minut , ostudzić a następnie wszystko zmiksować.Zupę postawić na ogniu i dodać obraną i startą na tarce o małych oczkach marchew i pietruszkę.Gotować razem przez 15 minut.
Zupę doprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą, pieprzem i majerankiem.Podawać posypaną natką pietruszki.

Tagi:

groch