goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Zupa krem-groszkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To bardzo szybka w przygotowaniu i pyszna zupa, w szczególności dla dzieciaków :)

Zupa krem-groszkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem-groszkowa

 

  • bulion 1 1/2 l
  • masło 2 łyżki
  • mąka 2 łyżki
  • serek topiony ziołowy 1 bloczek
  • groszek zielony około 1 szklanka (świeży, mrożonym ewentualnie groszek konserwowy|).
  • sól
  • pieprz
  • groszek ptysiowy lub grzanki

Sposób przygotowania:

Zupa krem-groszkowa
Z mąki i masła robimy jasną zasmażkę (masło roztapiamy, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy by pozbyć się grudek). Następnie wlewamy do niej gorący bulion i dokładnie mieszamy. Wsypujemy groszek zielony. Gotujemy kilka minut. Następnie do zupy dajemy serek topiony i dokładnie mieszamy by ten się całkowicie rozpuścił. Zupę doprawiamy do smaku, podajemy z groszkiem ptysiowym lub np. z grzankami.
Zupa krem-groszkowa
Z mąki i masła przygotowujemy jasną zasmażkę
Zupa krem-groszkowa
Następnie wlewamy do niej bulion i zagotowujemy
Zupa krem-groszkowa
Wsypujemy zielony groszek i gotujemy kilka minut
Zupa krem-groszkowa
Pod koniec gotowania do zupy dodajemy serek topiony