WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1877]

Zupa krem pietruszkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa krem z korzeni pietruszki z ziemniakami, cebulą i serkiem topionym ziołowym. Jest pyszna z grzankami.

Zupa krem pietruszkowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa krem pietruszkowy

 

  • Ok. 150g pietruszki korzeni
  • Ok. Ok. 300g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka magi
  • Sól do smaku
  • 100g serka topionego ziołowego

Sposób przygotowania:

Zupa krem pietruszkowy

ETAP 1:

Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na roztopionym maśle. Pietruszki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do cebuli. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i pietruszki.

Warzywa zalać wodą tak aby tylko je przykryć. Dodać przyprawy. Zagotować. Gdy warzywa będą miękkie dodać serek topiony i gotować aż się rozpuści. Wyjąć listek i ziele angielskie a zupę zblendować na jednolity krem.

Podawać na gorąco np. z grzankami.

Zupa krem pietruszkowy
Zupa krem z pietruszki po zblendowaniu w garnku
Zupa krem pietruszkowy
Zupa po ugotowaniu w garnku przed zblendowaniem
Zupa krem pietruszkowy
Serek topiony dodany do gotującej się zupy
Zupa krem pietruszkowy
Warzywa w garnku zalane wodą z dodatkiem przypraw
Zupa krem pietruszkowy
Starta pietruszka wrzucona do zeszklonej cebuli