Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Zupa-krem porowo-ziemniaczano-marchewkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa-krem pełna pysznych i zdrowych warzyw. Ugotowałam ją na gęsto, bo taką najbardziej lubi mój synek - konsystencja oczywiście jest dowolna i zależna od własnych preferencji.

Zupa-krem porowo-ziemniaczano-marchewkowa

Składniki:

Zupa-krem porowo-ziemniaczano-marchewkowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa-krem porowo-ziemniaczano-marchewkowa

ETAP 1:

Zupa-krem porowo-ziemniaczano-marchewkowa
Pora kroimy w talarki i smażymy na masełku

Umyte pory kroimy w talarki i smażymy na masełku.

ETAP 2:

Zupa-krem porowo-ziemniaczano-marchewkowa
Do bulionu z marchewką i ziemniakami dodajemy pora

Marchewki, ziemniaki i korzeń pietruszki obieramy. Mięso namaczamy i przekładamy do garnka. Dodajemy marchewki, ziemniaki i pietruszkę, szczyptę soli i pieprzu oraz listki laurowe i zalewamy wodą tak, aby tylko pokrywała mięso i warzywa. Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 60 minut, pod przykryciem.


Wyjmujemy mięso i listki laurowe. Do bulionu z warzywami dodajemy pory. Gotujemy razem kilka minut. Wyjmujemy mięso.

ETAP 3:

Zupa-krem porowo-ziemniaczano-marchewkowa
Dodajemy odrobinę śmietany, podgrzewamy. Zupę blendujemy na krem.

Dodajemy śmietanę, pieprz i sól. Zupę blendujemy na krem, ewentualnie doprawiamy do smaku.
Każdą porcję zupy posypujemy grzankami.