Sposób przygotowania:
Zupa-krem porowo-ziemniaczano-marchewkowaETAP 1:
Umyte pory kroimy w talarki i smażymy na masełku.
ETAP 2:
Marchewki, ziemniaki i korzeń pietruszki obieramy. Mięso namaczamy i przekładamy do garnka. Dodajemy marchewki, ziemniaki i pietruszkę, szczyptę soli i pieprzu oraz listki laurowe i zalewamy wodą tak, aby tylko pokrywała mięso i warzywa. Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 60 minut, pod przykryciem.
Wyjmujemy mięso i listki laurowe. Do bulionu z warzywami dodajemy pory. Gotujemy razem kilka minut. Wyjmujemy mięso.
ETAP 3:
Dodajemy śmietanę, pieprz i sól. Zupę blendujemy na krem, ewentualnie doprawiamy do smaku.
Każdą porcję zupy posypujemy grzankami.