Sposób przygotowania:
zupa-krem szczawiowa
Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę ( jeśli ziemniaki są małe to robię łódeczki) Włoszczyznę także ciachamy na mniejsze kawałki. Wszystko razem gotujemy w kostce rosołowej. Jeśli szczaw jest świeży myjemy go i wrzucamy na patelnię z odrobiną tłuszczu. Smażymy aż zrobi się z niego paćka.
Ugotowane warzywa wyciągamy z wywaru. Odkładamy na bok trochę ziemniaczków i marchewki, resztę miksujemy razem z odrobina wywaru i szczawiem. Wlewamy do reszty wywaru i chwile gotujemy. Doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem. Grzanki kroimy na male kwadraciki i posypujemy nimi zupę.
Ugotowane warzywa wyciągamy z wywaru. Odkładamy na bok trochę ziemniaczków i marchewki, resztę miksujemy razem z odrobina wywaru i szczawiem. Wlewamy do reszty wywaru i chwile gotujemy. Doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem. Grzanki kroimy na male kwadraciki i posypujemy nimi zupę.