Sposób przygotowania:
zupa-krem szparagowy
Szparagi umyć pod bieżącą letnią wodą. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pokrojoną szparagę ugotować w osolonej i lekko pocukrzonej wodzie. Zrobić zasmażkę z masła. Masło rozpuszczamy w rondelku, mieszamy z łyżką mąki, podlewając 4 łyżkami zimnej wody, rozprowadzając na gładko. Do naszej zasmażki dodajemy wywar ze szparagów, całość zagotowujemy. czekamy aż przestygnie i blenderem miksujemy na gładki krem. (ewentualnie można przetrzeć przez sitko). Doprawiamy śmietaną.grzanki: kroimy chleb lub bułkę na kostkę. Na patelnie nalewamy olej aby przykrył dno. Czekamy aż będzie gorący i wsypujemy pokrojony chleb, ciagle mieszamy aby się nie przypalił. można do smaku posypać czosnkiem w proszku. całość podajemy w miseczkach lub filiżance posypując grzankami lub groszkiem ptysiowym.