asiulkap1991

asiulkap1991

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

zupa-krem szparagowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

przepyszna zupa krem, bardzo łatwe przygotowanie

zupa-krem szparagowy

Składniki:

zupa-krem szparagowy

 

Sposób przygotowania:

zupa-krem szparagowy
Szparagi umyć pod bieżącą letnią wodą. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pokrojoną szparagę ugotować w osolonej i lekko pocukrzonej wodzie. Zrobić zasmażkę z masła. Masło rozpuszczamy w rondelku, mieszamy z łyżką mąki, podlewając 4 łyżkami zimnej wody, rozprowadzając na gładko. Do naszej zasmażki dodajemy wywar ze szparagów, całość zagotowujemy. czekamy aż przestygnie i blenderem miksujemy na gładki krem. (ewentualnie można przetrzeć przez sitko). Doprawiamy śmietaną.grzanki: kroimy chleb lub bułkę na kostkę. Na patelnie nalewamy olej aby przykrył dno. Czekamy aż będzie gorący i wsypujemy pokrojony chleb, ciagle mieszamy aby się nie przypalił. można do smaku posypać czosnkiem w proszku. całość podajemy w miseczkach lub filiżance posypując grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Tagi:

szparagi