WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1997]

Zupa krem z bobu, z pasternakiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gęsta zupa krem w zielonym kolorze, z bobu, pasternaku, ziemniaków, marchewki, pora i natki selera i pietruszki, z serkiem topionym.

Zupa krem z bobu, z pasternakiem i warzywami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa krem z bobu, z pasternakiem i warzywami

 

  • 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
  • 2 korzenie pasternaku
  • 1 mala pietruszka (korzeń i natka)
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • 2 liście pora
  • 2 gałązki selera
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 100g serka topionego
  • Masło do smażenia
  • Sól, pieprz do smaku
  • Listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Zupa krem z bobu, z pasternakiem i warzywami

ETAP 1:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na maśle w garnku. Marchewkę, pietruszkę i pasternak obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wrzucić do cebuli. Przesmażyć.

Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz bób. Wlać 3-4 szklanki wody. Dodać przyprawy i posiekaną natkę pietruszki, koperek, posiekaną natkę selera i liście pora. Zagotować. Gotować ok. 20 minut.

Dodać serek topiony i gotować aż się rozpuści a warzywa będą miękkie. Zblendowac na krem. Przyprawić w razie potrzeby.

Podawać np. z grzankami.

Zupa krem z bobu, z pasternakiem i warzywami
Zupa po zblendowaniu na jednolitą konsystencję
Zupa krem z bobu, z pasternakiem i warzywami
Zupa z bobu, pasternaku i warzyw przed zendowaniem
Zupa krem z bobu, z pasternakiem i warzywami
Serek topiony dodany do gotującej się zupy
Zupa krem z bobu, z pasternakiem i warzywami
Ugotowany i obrany bób dodany do garnka z warzywami
Zupa krem z bobu, z pasternakiem i warzywami
Starte na tarce warzywa wrzucone do garnka