alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Zupa krem z brokuła

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzięki płatkom migdałowym zupka zyskuje ciekawszy smak i troszkę inną konsystencję. Polecam tę zdrową zupkę :)

Zupa krem z brokuła

Składniki:

Zupa krem z brokuła

 

  • 1 brokuł
  • 1 marchew
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek pora
  • łyżka masła
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 3 łyżki śmietanki 30 %

Sposób przygotowania:

Zupa krem z brokuła
Brokuł dzielimy na różyczki i myjemy pod bieżącą wodą. Następnie wkładamy do garnka, dodajemy pokrojoną włoszczyznę. Warzywa zalewamy zimną wodą (ok 2 l) i gotujemy ok 10 min. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, masło i śmietankę, gotujemy jeszcze 5 min. Zdejmujemy z palnika, wsypujemy płatki migdałowe wszystko razem miksujemy blenderem na gładki krem. Zupę ponownie podgrzewamy, przelewamy do miseczek i posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Tagi:

brokuły