Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zupa krem z ciecierzycy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Gęsta, sycącą zupa smakowała całej rodzinie. Córka uwielbia kremy, a ja cieszę się, że zjada zdrowe warzywa :)

Zupa krem z ciecierzycy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z ciecierzycy

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z ciecierzycy
Ciecierzycę wypłukać, zalać wodą, odstawić na noc. Na drugi dzień zmienić wodę, ugotować ciecierzycę do miękkości, odcedzić.Na maśle zeszklić posiekanego pora. Dodać przeciśnięty czosnek. Przesmażyć. Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Selera drobno posiekać. Wrzucić do garnka. Dodać ciecierzycę, gotować razem 10 minut. po tym czasie zupę zmiksować na gładki krem. Dodać śmietankę, doprawić do smaku i jeszcze raz zagotować. 
Zupa krem z ciecierzycy
Ciecierzycę wypłukać, zalać wodą, odstawić na noc. Na drugi dzień zmienić wodę, ugotować ciecierzycę do miękkości, odcedzić.
Zupa krem z ciecierzycy
Na maśle zeszklić posiekanego pora. Dodać przeciśnięty czosnek. Przesmażyć.
Zupa krem z ciecierzycy
Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Selera drobno posiekać. Wrzucić do garnka. Dodać ciecierzycę, gotować razem 10 minut. po tym czasie zupę zmiksować na gładki krem.
Zupa krem z ciecierzycy
Dodać śmietankę, doprawić do smaku i jeszcze raz zagotować.