Sposób przygotowania:
Zupa z ciecierzycy, czosnku i bazylii
Jestem ostatnio zafascynowana zupami - kremami i wymyśliłam sobie takie oto zestawienie składników i szukałam i szukałam na necie jakiegoś przepisu, a że nie znalazłam, to postanowiłam sama coś stworzyć. Krok 1 - preludium Ząbki czosnku obrać, 3 największe posiekać, pozostałe rozgnieść nożem i odstawić na bok. Bazylię zerwać z krzaczka, umyć, odstawić. Zagotować wodę w czajniku, wlać do kubka i rozpuścić kostkę rosołową. Puszkę cieciorki otworzyć. Wyciągnąć patelnię, garnek i masło. Krok 2 - interludium Odpalić średni palnik na mały ogień, postawić patelnię, wrzucić masło (i ewentualnie łyżeczkę pesto), jak się roztopi wrzucić posiekany czosnek i często mieszając aż powolutku zacznie się rumienić (5 min może?). Nie przypalać broń Boże! W MIĘDZYCZASIE Do garnka wrzucić całą zawartość puszki ciecierzycy (razem z zalewą), wstawić na palnik na najmniejszy ogień, dolać wywar z kostki rosołowej i pół kubka wrzątku z czajnika oraz rozgniecione ząbki czosnku. Jak woda w garnku się zagotuje a czosnek z patelni zacznie się rumienić, wrzucić zawartość patelni do garnka, doprowadzić do wrzenia i dodać garście bazylii. Gotować 5 minut. Krok 3 - postludium Wyłączyć palnik. Zaczekać z 15 minut aż trochę ostygnie, zmiksować dokładnie blenderem, doprawić do smaku. Jeeeeść :D
marietta