Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zupa krem z ciecierzycy:

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lubię kremowe zupy jako wstęp do posiłku .

Zupa krem z ciecierzycy:

Składniki:

Zupa krem z ciecierzycy:

 

  • 1/2 puszki konserwowej ciecierzycy ( ok.20 dag )
  • 3 małe ziemniaki
  • 2 szklanki bulionu ( warzywny lub drobiowy - może być z kostki )
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • majeranek do smaku
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 bułka
  • olej od smażenia

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z ciecierzycy:
Obrane ziemniaki pokroić drobno . Zalać w garnku bulionem razem z ciecierzycy . Gotować do miękkości ziemniaków . Zmiksować na krem. Dodać masło , śmietankę . Zagotować. Doprawić do smaku pieprzem i majerankiem . Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na rumiano pokrojoną w kosteczkę bułkę . Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych . Zupę podawać w miseczkach, filiżankach, bulionówkach z grzankami - posypane pokrojonym koperkiem .