Sposób przygotowania:
Zupa krem z cukinii
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Po koniec dodajemy natkę pietruszki. Ziemniaki i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze części. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do cebuli i obsmażamy. Cukinię kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy około 1 litrem wody, dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy miętę.Gdy warzywa są gotowe zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy do niej ser pleśniowy (ser nie tylko daje charakterystyczny posmak , ale fajnie zabieli zupę). Zmiksowaną zupę ponownie stawiamy na ogniu. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Między czasie pestki ze słonecznika rumienimy na suchej patelni. Gotową zupę rozlewamy na talerze. Dekorujemy świeżymi listkami mięty i posypujemy przygotowanymi pestkami.