jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Zupa krem z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Polecam podać ją także z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zamiast pestek z dyni można użyć pestek ze słonecznika.

Zupa krem z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z cukinii

 

  • Składniki:
  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • Jeden korzeń pietruszki,
  • Ok 3-4 ziemniaki,
  • Łyżka siekanej natki pietruszki,
  • Łyżka posianych listków mięty,
  • Ok 80 g sera pleśniowego,
  • Sól, pieprz,
  • 1 kostka rosołowa
  • Curry do smaku,
  • Pestki dyni do podania,
  • Oliwa do przysmażenia cebuli

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z cukinii
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Po koniec dodajemy natkę pietruszki. Ziemniaki i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze części. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do cebuli i obsmażamy. Cukinię kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy około 1 litrem wody, dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy miętę.Gdy warzywa są gotowe zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy do niej ser pleśniowy (ser nie tylko daje charakterystyczny posmak , ale fajnie zabieli zupę). Zmiksowaną zupę ponownie stawiamy na ogniu. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Między czasie pestki ze słonecznika rumienimy na suchej patelni. Gotową zupę rozlewamy na talerze. Dekorujemy świeżymi listkami mięty i posypujemy przygotowanymi pestkami.
Zupa krem z cukinii
Cebule obieramy i kroimy w kostkę, rumienimy z dodatkiem pietruszki
Zupa krem z cukinii
na zrumienionej cebuli obsmażamy warzywa
Zupa krem z cukinii
Warzywa podlewamy płynem. gotujemy do miękkości
Zupa krem z cukinii
Pestki dyni delikatnie rumienimy na suchej patelni