haniakson

haniakson

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 252]

Zupa - krem z cukinii z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejna zupa - krem, jednak każda smakuje inaczej. Łatwo ją odgrzać, kiedy ja jestem w pracy, a rodzina wraca do domu i jest bardzo zdrowa i pożywna. Dzisiaj cukinia w roli głównej.

Zupa - krem z cukinii z koperkiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa - krem z cukinii z koperkiem

 

  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 ziemniak
  • 1 słodki ziemniak
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 trójkąty serka topionego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa - krem z cukinii z koperkiem
Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Nie musimy się wysilać, wszystko i tak będzie zmiksowane.

Jeśli cukinia jest młoda kroimy ze skórką. Warzywa obieramy, myjemy i również kroimy.

Cebulę musimy zeszklić na leju, dodajemy pozostałe warzywa, na końcu również cukinię i chwilę smażymy, aż cukinia lekko się zrumieni.

Należy uważać, żeby nie przypalić cebuli, bo zupa będzie gorzka. Warzywa z patelni wrzucamy do około 1/2 litra wody i gotujemy na małym ogniu około 15 minut.

Dodajemy serek topiony, który powinien się rozpuścić i 2 kostki rosołowe. ściągamy zupę z ognia i miksujemy na gładki krem.

Na końcu dodajemy posiekany koperek. Smaczności!
Zupa - krem z cukinii z koperkiem
Jeśli cukinia jest mloda, kroimy ze skórką, duże i dojrzałe cukinie obieramy.
Zupa - krem z cukinii z koperkiem
Warzywa podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Zupa - krem z cukinii z koperkiem
Gotujemy około 15 minut w lekko osolonej wodzie.
Zupa - krem z cukinii z koperkiem
Na koncu dodajemy serki topione i kostki rosołowe.
Zupa - krem z cukinii z koperkiem
Miksujemy, dodajemy koperek i gotowe!