zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2415]

Zupa krem z czerwonej soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczna zupa, idealna na jesienną pogodę. Za oknem szaro, buro i ponuro więc taka zupka będzie super.

Zupa krem z czerwonej soczewicy

Składniki:

Zupa krem z czerwonej soczewicy

 

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 200 g kalafiora
  • 1 biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała pietruszka ( korzeń )
  • 150 g żółtego sera
  • 1 szk wywaru warzywnego
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • do smaku :
  • sól himalajska
  • pieprz czarny
  • chili

Sposób przygotowania:

Zupa krem z czerwonej soczewicy
Soczewicę ugotować, odcedzić na sicie. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a ser na grubych.

Por posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę. Kalafior ugotować.

W garnku umieścić olej kokosowy i wrzucić pora oraz startą marchewkę i pietruszkę. Smażyć około 4 minuty, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę.

Wszystko podlać wywarem z warzyw i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Następnie dodać kalafior, soczewicę i mleczko kokosowe i zagotować. Na koniec dodać starty ser, wymieszać i doprawić do smaku.

Wszystko zblendować na krem ( można dodatkowo przetrzeć przez sito ). Podawać ze świeżym koperkiem i dodatkowo można podać grzanki.