Sposób przygotowania:
Zupa krem z dyni
Masło stopić na patelni, dodać posiekaną cebulkę.Zeszklić. Następnie cebulkę przełożyć do garnka. Dodać obrany ze skóry i pokrojony w kostkę miąższ z dyni, ziemniaki i marchew. Zalać zimnym rosołem, zagotować. Dodać przyprawy: kurkumę, curry i ostrą paprykę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować ok. 40min na małym ogniu, od czasu do czasu przemieszać. Następnie zupę zdjąć z ognia, zmiksować przy pomocy blendera na papkę. Doprawić do smaku. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, stale mieszając połączyć z wywarem. Ponownie zagotować. Podawać z tostami pokrojonymi w kosteczkę i posiekaną natką pietruszki oraz prażonymi ziarnami słonecznika. Można również dodać podsmażony boczek.