czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Zupa krem z dyni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zupka pyszna i bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Zawiera witaminy C,D, B1,B2, Pp, kwas foliowy i beta-karoten. Samo zdrowie!

Zupa krem z dyni

Składniki:

Zupa krem z dyni

 

  • 1/2 kg miąższu z dyni,
  • 1litr drobiowego rosołu,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • łyżka masła,
  • szczypta kurkumy,
  • szczypta curry,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól, pieprz,
  • 1/2 szkl. śmietany 18%,
  • grzanki,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Zupa krem z dyni
Masło stopić na patelni, dodać posiekaną cebulkę.Zeszklić. Następnie cebulkę przełożyć do garnka. Dodać obrany ze skóry i pokrojony w kostkę miąższ z dyni, ziemniaki i marchew. Zalać zimnym rosołem, zagotować. Dodać przyprawy: kurkumę, curry i ostrą paprykę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować ok. 40min na małym ogniu, od czasu do czasu przemieszać. Następnie zupę zdjąć z ognia, zmiksować przy pomocy blendera na papkę. Doprawić do smaku. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, stale mieszając połączyć z wywarem. Ponownie zagotować. Podawać z tostami pokrojonymi w kosteczkę i posiekaną natką pietruszki oraz prażonymi ziarnami słonecznika. Można również dodać podsmażony boczek.

Tagi:

dynia