reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Zupa krem z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

zupa z dyni na rosołku z kurczaka- najprostszy sposób, ale takie lubię najbardziej.

Zupa  krem z dyni

Składniki:

Zupa krem z dyni

 

  • 1 kg oczyszczonej dyni hokkaido

 

  • 1 udko z kurczaka

 

  • 2 marchewki

 

  • pietruszka

 

  • seler

 

 

 

 

  • 1,5 litra wody

 

  • kawałek papryczki chili

 

  • 3 gałązki świeżego tymianku

 

 

  • bagietka

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z dyni
Dynię hokkaido nie trzeba obierać ze skórki. Dzielimy na mniejsze kawałki,delikatnie polewamy olejem/ oliwą i pieczemy w temperaturze 200 st około 45-50 minut. Udko i warzywa ( oprócz papryki ) zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na bardzo małym ogniu przez godzinę ( tak jak rosół) Upieczoną dynię miksujemy na papkę, zalewamy rosołkiem, dodajemy papryczkę chili ( ja dałam 4 cieniutkie plasterki), imbir i gotujemy jeszcze 10-15 minut, przyprawiając solą i pieprzem. na końcu dodajemy tymianek. Zupa jest średnio gęsta, podaję ją z bagietką, ale można też z grzankami.