Sposób przygotowania:
Zupa krem z gąsek
zaczynamy od dokładnego oczyszczenia i umycia grzybów. Gąski są strasznie zapiaszczone. Następnie większe z nich kroimy na mniejsze części, zaś te małe pozostawiamy całe. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy gąski, czosnek i cebulę. Dusimy pod przykryciem około 10 minut co jakiś czas mieszając. W między czasie przygotowujemy bulion. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dodajemy ziemniaki, ziele angielskie i liścia laurowego. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy.około 20 minut na wolnym ogniu aż do miękkości ziemniaków. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i usuwamy nasiona. Kroimy go w kostkę i dodajemy do zupy. Zupę gotujemy jeszcze 5 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy ziela angielskie i liścia laurowego i zupę miksujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kleksem gęstego jogurtu naturalnego. Smacznego :)