Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Zupa krem z gąsek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna zupa z jesiennych darów lasu, rozgrzeje niejednego zmarzlucha

Zupa krem z gąsek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z gąsek

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z gąsek
zaczynamy od dokładnego oczyszczenia i umycia grzybów. Gąski są strasznie zapiaszczone. Następnie większe z nich kroimy na mniejsze części, zaś te małe pozostawiamy całe. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy gąski, czosnek i cebulę. Dusimy pod przykryciem około 10 minut co jakiś czas mieszając. W między czasie przygotowujemy bulion. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dodajemy ziemniaki, ziele angielskie i liścia laurowego. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy.około 20 minut na wolnym ogniu aż do miękkości ziemniaków. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i usuwamy nasiona. Kroimy go w kostkę i dodajemy do zupy. Zupę gotujemy jeszcze 5 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy ziela angielskie i liścia laurowego i zupę miksujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kleksem gęstego jogurtu naturalnego. Smacznego :)
Zupa krem z gąsek
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy gąski, czosnek i cebulę.
Zupa krem z gąsek
Zawartość patelni przekładamy do garnka, dodajemy ziemniaki, ziele angielskie i liścia laurowego.
Zupa krem z gąsek
Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy.około 20 minut na wolnym ogniu aż do miękkości ziemniaków.
Zupa krem z gąsek
Pomidora kroimy go w kostkę i dodajemy do zupy.