dasada1

dasada1

Szef Kuchni
[Przepisów: 67]

zupa-krem z gryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zupa z tak nie docenianej przez gryki

zupa-krem z gryki

Składniki:

zupa-krem z gryki

 

  • 80 gram maki gryczanej,
  • 4 szklanki bulionu jarzynowego z kostki,
  • 2 cebule,2 marchewki,
  • 1 duza pietruszka
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • bazylia,
  • kwaśna smietana (około 2 łyżek)

Sposób przygotowania:

zupa-krem z gryki
Warzywa myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy w niewielkiej ilości wody około 10 minut. Zalewamy bulionem, zagotowujemy. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody, zagęszcamy zupę. Przyprawiamy, zagotowujemy. Przed podaniem mieszamy z kwaśną śmietana. Gotowe.

Tagi:

mak