Sposób przygotowania:
Biała zupa krem z łuszczakami
Warzywa obrać, ziemniaki i selera pokroić w kostkę, białą część pora posiekać, wszystko wrzucić do garnka, zalać bulionem tak żeby przykrywał składniki całkowicie. Dodać 2 kulki ziela angielskiego, gałązkę świeżego lubczyku i listek laurowy, gotować do miękkości. warzyw. Usunąć przyprawy a zupę zmiksować na krem i doprawić do smaku. Dolać śmietanę, dokładnie wymieszać, ale już nie gotować. Gdyby zupa była za gęsta można ją rozrzedzić odrobiną wody, bulionu albo mleka.
Łuszczaki dokładnie oczyścić, tuż pod kapeluszami przyciąć łykowate trzonki i wyrzucić je. Kapelusze dobrze opłukać. Większe można pokroić. Przesmażyć je chwilę wrzucając na patelnię z masłem - odparować cały płyn, dodać posiekanego w paski pora, smażyć aż zmięknie, doprawić do smaku.
Podawać nalewając porcje zupy na talerze albo miseczki a na wierzch dodać po trochu smażonych grzybów. Całość posypać posiekanym drobno szczypiorkiem.
Łuszczaki dokładnie oczyścić, tuż pod kapeluszami przyciąć łykowate trzonki i wyrzucić je. Kapelusze dobrze opłukać. Większe można pokroić. Przesmażyć je chwilę wrzucając na patelnię z masłem - odparować cały płyn, dodać posiekanego w paski pora, smażyć aż zmięknie, doprawić do smaku.
Podawać nalewając porcje zupy na talerze albo miseczki a na wierzch dodać po trochu smażonych grzybów. Całość posypać posiekanym drobno szczypiorkiem.