joasia0007

joasia0007

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Zupa krem z jarzyn

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa krem z jarzyn - prosta i szybka w zrobieniu.

Zupa krem z jarzyn

Składniki:

Zupa krem z jarzyn

 

  • 800 ml bulionu wołowego
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/4 małego selera
  • 50 gramów groszku (może być świeży lub mrożony)
  • 1/4 małego kalafiora
  • 4 łyżki masła
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa krem z jarzyn
Myjemy i obieramy warzywa. Marchewkę, seler, pietruszkę kroimy w drobne paski, a kalafior rozdzielamy na jak najmniejsze części. Rozpuszczamy masło w rondlu i szklimy na nim posiekaną na drobne części cebulę. Następnie dodajemy warzywa, które podsmażamy ok. 5 minut ciągle mieszając. Dodajemy 3 łyżki bulionu i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. W razie potrzeby wlewamy po łyżce bulionu. Warzywa łączymy z połową bulionu, wszystko miksujemy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Uzupełniamy drugą połową bulionu, wlewamy śmietanę i czekamy aż zupa się zagotuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.