Sposób przygotowania:
Zupa krem z kukurydzy1.
Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać, pokroić w nieduże kawałki, zalać wodą i ugotować do miękkości.
2.
Oczyszczone i opłukane kolby kukurydzy okroić nożem z ziaren.
3.
Ziarna wrzucić na rozgrzane na patelni masło, posolić, dodać chili w płatkach i pokrojonego w kawałki pora.
Dusić 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
4.
Podduszoną kukurydzę dodać do ugotowanej włoszczyzny.
W razie potrzeby dolać gorącej wody, tak, aby warzywa były przykryte.
5.
Dodać zmiażdżony ząbek czosnku i utarty imbir, całość gotować jeszcze 1-2 minuty.
6.
Zupę zmiksować i doprawić pieprzem i solą.
Przetrzeć ją przez gęste sito, aby pozbyć się trudnych do zmiksowania łusek z ziaren.
Jagodowa
SylaUla
Magdalena88
gosia56
edytaha
Zupa jest słodko-pikantna, z wyczuwalną nutką masła. Szczerze ją polecam nie tylko wielbicielom kukurydzy, zawsze warto spróbować czegoś nowego :)
marta_grzechuwarta
edytaha
Mrożona z pewnością będzie zdrowsza :) Cieszę się, że smakowała :)