Sposób przygotowania:
Zupa - krem z łodygi brokuła
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy dokładnie, siekamy. Łodygi brokuła przycinamy od dołu i ew. obieramy z wierzchniej, łykowato-zdrewniałej części. Środek kroimy w kostkę.
W garnku roztapiamy masło, wrzucamy warzywa i smażymy 2-3 min. cały czas mieszając, doprawiamy nieco cukrem. Następnie zalewamy je wywarem jarzynowym (ja użyłam wody) tyle, żeby tylko je przykryć i gotujemy 10-15 min. aż warzywa będą zupełnie miękkie. Dodajemy połowę koperku i całość miksujemy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy troszkę wody. Dolewamy śmietankę, doprawiamy zupę solą i pieprzem. W oddzielnym garnuszku gotujemy fasolkę pokrojoną na nieduże kawałeczki, ma być lekko twardawa. Zupę podajemy posypaną fasolką i koperkiem, do tego grzanki z wieloziarnistego chleba.
W garnku roztapiamy masło, wrzucamy warzywa i smażymy 2-3 min. cały czas mieszając, doprawiamy nieco cukrem. Następnie zalewamy je wywarem jarzynowym (ja użyłam wody) tyle, żeby tylko je przykryć i gotujemy 10-15 min. aż warzywa będą zupełnie miękkie. Dodajemy połowę koperku i całość miksujemy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy troszkę wody. Dolewamy śmietankę, doprawiamy zupę solą i pieprzem. W oddzielnym garnuszku gotujemy fasolkę pokrojoną na nieduże kawałeczki, ma być lekko twardawa. Zupę podajemy posypaną fasolką i koperkiem, do tego grzanki z wieloziarnistego chleba.
Mirka227
5!
luna
Jojo
Babciagramolka