Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa krem z pasternaku i jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zupę można podawać na zimno lub gorąco.

Zupa krem z pasternaku i jabłek

Składniki:

Zupa krem z pasternaku i jabłek

 

  • 1/2 kg pasternaku
  • 30 dag kwaśnych jabłek
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren angielskiego ziela
  • 1 szkl śmietanki1 łyżka masła
  • sol do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pasternaku i jabłek
Kostki rosołowe rozpuścić w 4 szkl gorącej wody. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i razem z obranym pasternakiem pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. W rondelku rozgrzać oliwę, wsypać cebulę, jabłka z pasternakiem i dusić pod przykryciem kilka minut. Następnie wlać bulion, dodać liście laurowe, angielskie ziele i gotować aż pasternak będzie miękki. Liście i angielskie ziele wyjąć a zupę zmiksować. Dodać śmietankę, starty chrzan, masło, przyprawić do smaku. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.