Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa krem z patisonów.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zamiast śmietanki do zupy można dodać jogurt naturalny.

Zupa krem z patisonów.

Składniki:

Zupa krem z patisonów.

 

  • patisony 3 szt
  • cebula 1 szt
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • masło 2 łyżki
  • kostka rosołowa 2 szt
  • śmietanka 250 ml
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z patisonów.
Do garnka wlać 1 litr wody, wrzucić kostki rosołowe, zagotować. Patisony obrać ze skóry, usunąć miąższ, pokroić na kawałki.
Marchew i pietruszkę obrać i pokroić na plasterki. Cebulę drobno posiekać. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić patisony, marchew, pietruszkę i posiekaną cebulą, smażyć około 5 minut. Następnie wlać bulion i gotować pod przykryciem do miękkości. Po około 20 minutach, zmiksować, przyprawić do smaku i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia wlać śmietankę, wymieszać. Podawać z grzankami

Tagi:

patison