Sposób przygotowania:
Zupa krem z patisonów.
Do garnka wlać 1 litr wody, wrzucić kostki rosołowe, zagotować. Patisony obrać ze skóry, usunąć miąższ, pokroić na kawałki.
Marchew i pietruszkę obrać i pokroić na plasterki. Cebulę drobno posiekać. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić patisony, marchew, pietruszkę i posiekaną cebulą, smażyć około 5 minut. Następnie wlać bulion i gotować pod przykryciem do miękkości. Po około 20 minutach, zmiksować, przyprawić do smaku i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia wlać śmietankę, wymieszać. Podawać z grzankami
Marchew i pietruszkę obrać i pokroić na plasterki. Cebulę drobno posiekać. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić patisony, marchew, pietruszkę i posiekaną cebulą, smażyć około 5 minut. Następnie wlać bulion i gotować pod przykryciem do miękkości. Po około 20 minutach, zmiksować, przyprawić do smaku i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia wlać śmietankę, wymieszać. Podawać z grzankami