Sposób przygotowania:
Zupa krem z papryki
Warzywa umyć. Cebulę drobno posiekać. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Papryki oczyścić z nasion pokroić na paski. Cebulę podsmażyć razem z czosnkiem na łyżce masła. Podzielić na 2 części i włożyć io dwóch garnków. Do 'dnego garnka dodać czer-pną paprykę i pomidory. W drugiego - żółtą paprykę i marchewkę. Do obu garnków wlać po 750 ml gorącego wywaru. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Ochłodzić. Do każdej zupy dodać łyżkę masła i połowę ugotowanego ryżu. Doprawić solą. Oddzielnie zmiksować i ponownie zagrzać. Przelać do dwóch dzbanków i wlewać jednocześnie na talerz obie zupy. Przybrać ziołami i bitą śmietaną.