Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zupa krem paprykowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Intensywnie czerwona zupa krem z papryki.

Zupa krem paprykowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem paprykowy

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem paprykowy
Paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubsze paski. Cebulę oraz sparzonego i obranego pomidora pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać porcję masła z dodatkiem oleju, podsmażyć cebulę oraz czosnek. Po kilka minutach dodać paprykę i smażyć na średnim ogniu aż zacznie nieco mięknąć. Gdy papryka zmięknie dodać pokrojone pomidory, chwilę smażyć i zalać bulionem/rosołem (nie całość, po zmiksowaniu można rozcieńczyć większą ilością). Gotować do miękkości warzyw razem z liściem i zielem. Wyjąć liść i ziele, zmiksować całość, doprawić solą, pieprzem oraz oregano. W razie potrzeby dodać nieco cukru.
Zupa krem paprykowy
Składniki zupy pokroić w mniejsze kawałki.
Zupa krem paprykowy
Podsmażyć cebulę oraz czosnek w garnku..
Zupa krem paprykowy
Następnie dodać paprykę i smażyć aż lekko zmiękną.
Zupa krem paprykowy
Dorzucić pomidory, a następnie zalać całość bulionem.

Tagi:

papryka