Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Zupa krem z pietruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gęsta aromatyczna zupa krem z pietruszki z czosnkową nutą

Zupa krem z pietruszki

Składniki:

Zupa krem z pietruszki

 

  • 1,2 kg korzenia pietruszki
  • 0,5 litra esencjonalnego wywaru drobiowo- warzywnego
  • 800 ml mleka 2 %
  • 5-6 średnich ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pietruszki
Korzeń pietruszki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę. Zalewamy wywarem drobiowo- warzywnym i gotujemy pod przykryciem aż pietruszka będzie miękka. Miksujemy dokładnie blenderem. Wlewamy mleko, zagotowujemy, dorzucamy mniej więcej 1 średni pęczek drobno posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy. Zupę podajemy posypaną odrobiną natki pietruszki.