AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Zupa krem z pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Aksamitny krem z pomidorów z dodatkiem mleka kokosowego, podany z grzankami na pewno zyska szerokie grono wielbicieli.

Zupa krem z pomidorów

Składniki:

Zupa krem z pomidorów

 

  • 7 sredniej wielkosci pomidorów
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • swieża kolendra lub bazylia
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, odrobina chilli, sosu sojowego
  • opcjonalnie kawałki mozzarelli

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pomidorów
W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę oraz wycisnięty jeden ząbek czosnku. Pomidory umyj, pokrój na większe kawałki i wrzuć do zeszklonej cebuli i czosnku, chwilę tak podsmaż. Następnie wlej wodę ( ok 750 ml) dodaj przyprawy, sól, pieprz, odrobinkę chilli i sosu sojowego, łyżeczkę musztardy. Chwilkę pogotuj.

Następnie garnek zestaw z ognia, dodaj mleko kokosowe i wszystko razem zmiksuj. Podawaj z grzankami, posiekaną swieżą kolendrą lub bazylią bądź z kawałkami mozzarelli.

Tagi:

zupa zupa krem